Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Το Πολυεπίπεδο Μάρκετινγκ (MLM) Έχει Σχήμα Πυραμίδας…


Το τριγωνικό σχήμα του MLM το κάνει πυραμίδα, άρα το MLM είναι απάτη, σωστά;

Μερικές φορές απληροφόρητοι άνθρωποι νομίζουν ότι το σχήμα (τρίγωνο) μίας εταιρίας MLM το κάνει μία παράνομη πυραμίδα. Αυτό είναι λάθος.

Πολλοί οργανισμοί έχουν σχήμα πυραμίδας χωρίς να είναι παράνομες πυραμίδες για παράδειγμα :

Το οικογενειακό σας δέντρο έχει σχήμα πυραμίδας.

Ο πίνακας οργάνωσης της Κυβέρνησης έχεις επίσης σχήμα πυραμίδας - λέγεται ιεραρχία.

Ακόμα και παραδοσιακές επιχειρήσεις έχουν σχήμα πυραμίδας - λέγεται μάνατζμεντ.


Ο λόγος που σχεδόν ΟΛΟΙ οι οργανισμοί είναι οργανωμένοι σε σχήμα πυραμίδας είναι επειδή ένα μόνο άτομο μπορεί να διαχειριστεί έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων μέχρι να μην έχει άλλο χρόνο και χρειάζεται άλλους ανθρώπους για να κάνουν κάποια από τη δουλειά.


Φανταστείτε αυτό : αν έχετε έναν παιδικό σταθμό, πόσα παιδιά μπορείτε να προσέχετε μόνοι σας χωρίς να χρειάζεται να προσλάβετε βοηθό; Αν προσλάβετε δύο βοηθούς, τότε δημιουργείται το σχήμα της πυραμίδας (τρίγωνο).

Στο MLM ένα άτομο συστήνει στην επιχείρηση μερικούς άλλους ανθρώπους και τους εκπαιδεύει να πουλάνε προϊόντα και να συστήνουν και άλλους στην επιχείρηση. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μόνο άτομο μπορεί να χειριστεί κάποια ορισμένη δραστηριότητα και έτσι στη συνέχεια χρειάζεται να βρει κάποιον άλλον για να ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας.

Το σχήμα πυραμίδας ενός πλάνου αμοιβών σε μία εταιρία MLM δε σημαίνει ότι είναι παράνομη πυραμίδα ή απάτη.


Το Πλάνο Αμοιβών "Πολλών-Επιπέδων"

Μερικές φορές απληροφόρητοι άνθρωποι νομίζουν ότι αν μία εταιρία πληρώνει σε "πολλαπλά επίπεδα" τότε είναι μία παράνομη πυραμίδα.

Δεν είναι αλήθεια αυτό : πολλές εταιρίες franchise πληρώνουν σε πολλαπλά επίπεδα.

Σε τυπικές οργανώσεις πωλήσεων, οι μάνατζερς παίρνουν ένα ποσοστό από τις πωλήσεις των πωλητών. Αυτό είναι πολύ-επίπεδο μάρκετινγκ, είτε λέγεται έτσι είτε όχι. Το γεγονός ότι μία εταιρία πληρώνει σε πολλαπλά επίπεδα δεν την κάνει παράνομη πυραμίδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου